Italiaanse producten in BelgiëItalië bij onsMario's WijnkeuzeMijn ItaliëUitgelicht

Mario Lamoot (Mario’s Wijnkeuze) : ‘Italië, daar ben je als wijnkenner nooit klaar mee’

Italië staat bekend om haar vele verschillende smaakvolle wijnen. We gaan vanaf deze week op ontdekkingsreis in Italië en haar wijnen samen met Mario Lamoot, gepassioneerd wijnkenner uit het Vlaamse Veurne. In onze rubriek “Mario’s wijnkeuze” zal de zaakvoerder van Quality WInes ons maandelijks een wijnhuis en wijntjes leren kennen.. 

Mario, vanwaar je passie voor wijnen ?

Een passie voor alles wat met koken, gastronomie, lekker eten en drinken te maken heeft….Dat had ik al zeer vroeg. Ik startte op mijn 15de in de Hotelschool “Ter Duinen” omdat ik mijn droom om kok te worden wilde waar maken.

Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de boeiende wijnwereld en mijn keuze was vlug gemaakt…Ik wou en zou sommelier worden.

En sommelier in de betere restaurants !

Ik werkte eerst in de Louis XV in het mondaine Monaco en daarna dichter bij huis in het 3 sterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge. Ook mijn laatste job als sommelier was in een topomgeving, het luxehotel Conrad in Brussel. 6 jaar keihard werken en met de hele ploeg al na één jaar héél fier toen we een eerste Michelinster kregen.

En daarna volgde de verkoop van wijn ?

Ik werkte als vertegenwoordiger voor 2 wijnhandels. De laatste, Selezione Vini Italiani waar ik 7 jaar aan de slag was had heel veel Italiaanse topwijnen in haar gamma.

De roep om het zelf te doén als wijnhandelaar daarna?

Inderdaad, toen ik 35 was had ik op heel veel vlakken ervaring genoten en voelde ik me rijp om de stap te zetten en richtte ik Quality Wines op in Veurne. Er was ook ruimte en vraag voor goeie wijnen. Vanuit Veune bedien je vlot de vele horecazaken aan de kust, en de hele Westhoek. Uiteraard vergrootte met de jaren mijn werkgebied en lever ik nu op zeer diverse plaatsen in Vlaanderen.

Quality Wines Veurne

Wat betekent Italie voor jou als wijnkenner?

Italië is een zeer veelzijdig land waar alle stijlen te vinden zijn. Wist je dat ze er duizenden authentieke druivenrassen hebben ?  Zo boeiend… Italië, daar ben je als wijnliefhebber nooit klaar mee. Voor mij is kwaliteit superbelangrijk en Italië blijft heel trouw aan kwaliteit, enkele uitzonderingen zijn er altijd, maar toch..

Heb je favoriete streken of steden in “Bella Italia” ?

Eigenlijk alle regio’s stelen mijn hart. Die prachtige streken, oeroude cultuur, lekker eten, en dat allemaal in combinatie met die pure gastvrijheid… Je hoort het, ik ben fan, pur sang.

Hoe ontdek je nieuwigheden in Italie ?

Omdat we toch wel een zekere ‘naam’ ontwikkelden als importeur van kwaliteitswijnen, worden we soms zelf gecontacteerd door wijnhuizen. We wikken en wegen en indien het past in ons gamma en kwaliteitsvereisten nemen we een wijn soms in ons portfolio op.
Internationale beurzen zoals Prowein en Vinitaly zijn ook een plaats waar we nieuwe wijnen leren kennen en uiteraard deze die ik als sommelier aan de man of vrouw bracht blijf ik volgen.

En onlangs nog nieuwe ontdekkingen gedaan ?

Ja, zeer onverwacht kwamen we in contact met Tenuta Gorelli uit Umbrië. Het is onze eerste wijn uit deze schitterende streek. Umbrië staat ook qua wijnen soms onterecht in de schaduw van het bekendere Toscane.

Onterecht ?

Ja, onterecht. Umbrië heeft veel wijnen die lekker zijn en dit voor heel aantrekkelijke prijzen.

 

We zijn fier je bij ons te hebben Mario en kijken uit naar je maandelijkse bijdrage !

Back to top button