Cultuur en NatuurPerugiaUitgelichtUmbrie

Bezoek Umbria Jazz in het schitterende Perugia

Bezoek Umbria Jazz in Perugia ! De hoofdstad van de Italiaanse regio Umbrië, is elk jaar de gastheer van een van de meest prestigieuze jazzfestivals ter wereld: Umbria Jazz. Dit festival, dat voor het eerst werd gehouden in 1973, trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de hele wereld. De editie van 2024 (12 tot 21 juli) belooft wederom een uitzonderlijke line-up. Zeker een bezoek waard wanneer je dan in de buurt bent !

Een uitzonderlijke line up tijdens Umbria Jazz 2024

Umbria Jazz 2024 van 12 tot 21 juli 2024, biedt een indrukwekkende line-up van artiesten die verschillende genres en stijlen vertegenwoordigen. In het Arena Santa Giuliana zullen enkele van de grootste namen in de muziekwereld optreden. Lenny Kravitz, Toto en Nile Rodgers met Chic zullen de rock- en popfans aantrekken, terwijl jazzliefhebbers kunnen genieten van de optredens van het Gil Evans Alumni project, het superkwartet van Chris Potter, Brad Mehldau, John Patitucci en Jonathan Blake, en de sensationele Hiromi met haar Sonicwonder band​​.

bezoek umbria jazz

Daarnaast mag je ook de BRIT Award-winnares Raye, Grammy Award-winnares Laufey, en de invloedrijke Afrikaanse muzikant Fatoumata Diawara verwachten, samen met de Amerikaanse jazzvocaliste Veronica Swift en de soulvolle Lizz Wright​.

Umbria Jazz en muziekeducatie

Umbria Jazz is niet alleen een prachtig festival, maar ook een platform waar muziekeducatie centraal staat.. Het festival werkt samen met het prestigieuze Berklee College of Music en het Conservatorio “Francesco Morlacchi” om jazzonderwijs te promoten. Tijdens het festival zullen studenten en docenten van deze instellingen meerdere concerten geven, waardoor jong talent de kans krijgt om op te treden op een internationaal podium​

bezoek umbria jazz

Waar velen naar uit kijken is het Blindfold Test evenement, waarbij de Italiaanse trompettist Fabrizio Bosso muziekstukken moet identificeren zonder te weten wie de artiesten zijn. Dit evenement, geleid door de gerenommeerde jazzjournalist Ashley Kahn, biedt een diepgaande analyse van muziek en artiesten en vindt plaats op 18 juli in de Sala dei Notari​

Bezoek Umbria Jazz in Historische en Culturele Locaties

Het festival maakt gebruik van verschillende iconische locaties in Perugia, wat bijdraagt aan de unieke sfeer. De Sala Podiani in de Galleria Nazionale dell’Umbria is een van deze locaties, waar pianisten zoals Micah Thomas, Marco Mezquida en Enrico Pieranunzi zullen optreden. Deze locatie, die kunst uit de Middeleeuwen en de Renaissance herbergt, biedt een bijzondere setting voor jazzconcerten​.

Het Teatro Morlacchi is een andere prominente locatie waar het publiek kan genieten van optredens van zowel Italiaanse als internationale jazzsterren. Artiesten zoals Enrico Rava, Paolo Fresu, en internationale legendes zoals Charles Lloyd en Kenny Barron zullen hier optreden​.

Umbria Jazz is niet alleen jazz

Umbria Jazz staat bekend om zijn muzikale diversiteit en innovatie. Naast traditionele jazzoptredens, biedt het festival een scala aan andere muziekstijlen. Het Midnight Club evenement herleeft de traditie van nachtelijke jam sessies, waarbij de huisband onder leiding van saxofonist Piero Odorici optreedt en andere muzikanten uitnodigt om mee te spelen. Deze sessies, die doorgaan tot in de vroege uurtjes.

Daarnaast zijn er unieke samenwerkingsprojecten, zoals de optredens van duo’s en trio’s die eer betonen aan legendarische muzikanten zoals Billy Strayhorn, en innovatieve combinaties van instrumenten zoals de samenwerking tussen Gianluca Petrella en Pasquale Mirra​​.

Back to top button