Regio's en StedenSicilieUitgelicht

Noto…UNESCO Werelderfgoed dichtbij Syracuse

Wie Syracuse bezoekt en wat tijd over heeft mag zeker Noto niet vergeten. Deze stad kan je makkelijk bereiken op een klein halfuurtje en is algemeen bekend als dé plaats van de barok in SicilIë. Met haar 25.000 inwoners aan de Ibleische bergen is het zeker een bezoek waard.

Het feit dat zowat de hele oude stad in barokstijl is, heeft één grote reden : de zware aardbeving in 1693. Noto moest zowat helemaal heropgebouwd worden en alles werd in barokstijl heropgebouwd. Noto staat trouwens samen met de andere plaatsen in Val di Noto op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

De bekendste (grootste) straten zijn de Corso Vittoria Emanuele en de Corso Cavour, twee parallel gelegen straten die ieder eindigen aan de Piazza Municipio waar de indrukwekkende kathedraal en stadhuis staat.

Minder vrolijk nieuws was er over de kathedraal in 1996 toen ze deels instortte tijdens restauratiewerken, sinds een jaar of 10 is ze terug volledig operationeel en afgewerkt.

Het stadhuis van Noto, Palazzo Ducezio is genoemd naar de stichter van de stad maar is grotendeels niet te bezoeken aangezien het nog altijd de stadsdiensten herbergt.

Een andere bezienswaardigheid is het “Teatro Comunale Vittorio Emanuele”, volgens velen het mooiste theater in Sicilië. Het archeologisch gedeelte van het stadsmuseum is ook de moeite waard voor wie méér inzag wil in de geschiedenis van dit stukje Sicilië doorheen de eeuwen heen.

Back to top button